Get the Flash Player to see this rotator.


Događanja - pretraživanje

Županija
Od datuma nadalje
Odaberi datumUntitled Document
   
  NAZIV:               MALI LOŠINJ -GRAD
  Kontakt osoba:  
  Adresa: , Mali Lošinj
  Kontakt telefon:
  Fax:
  Mobitel:
     
 
KATEGORIJA
 


Losinj gradovi
 
 
Mali Lošinj je Grad u Hrvatskoj smješten na južnoj strani otoka Lošinja, sedmog otoka po veličini na Jadranu. 
Administrativna jedinica Grad Mali Lošinj površine 223 km², obuhvaća južni dio otoka Cresa, od zaljeva Koromačno i Ustrine, te otok Lošinj i skupinu manjih otoka: Unije, Ilovik, Susak, Male Srakane, Vele Srakane i niz nenaseljenih otočića.
Mali Lošinj najveće je naselje na otoku i najveće naselje na svim Jadranskim otocima. Mali Lošinj je priobalno naselje, smješteno u dnu uvale, točnije luke Mali Lošinj. Okrenut je moru sa sjeverozapadne strane. Za nautički turizam vrlo važna luka jer je smještena na plovnom putu između Istre i Dalmacije.
Uvala i lučica Sveti Martin - širenjem, na sjeveroistoku je Mali Lošinj izašao na istočnu stranu otoka, na lučicu Sv. Martin i uvalu Baldarka.
Na sjeverozapadnom dijelu se mjesto proširilo na sjeverozapadni "krak" otoka, sve do uvale i kanala Privlaka.
Na zapadu se proširio do zapadne obale otoka sve do rta Madona i uvale Čikat.
Na istoku se nalazi mjesto Veli Lošinj, do kojega vodi cesta uz koju je neprekinut niz kuća.
Sredozemna klima. Prosječna ljetna temperatura 24° C, a prosječna zimska temperatura 11,7° C
Prema popisu iz 2001. godine, grad Mali Lošinj broji 8388 stanovnika, i to po naseljima: Mali Lošinj 6296, Veli Lošinj 917, Nerezine 371, Susak 188, Ćunski 150, Ilovik 104, Unije 90, Osor 73, Belej 64, Punta Križa 61, Sveti Jakov 37, Ustrine 27, Vele Srakane 8 i Male Srakane 2 stanovnika.

Prvi put se spominje 1398. pod imenom Malo Selo. 1868. godine doživljava svoj vrhunac. U mjestu funkcionira čak 11 brodogradilišta, te Mali Lošinj postaje mjesto s najjačom trgovačkom flotom na Jadranu - čak ispred Rijeke, Trsta i Venecije. Od 17. stoljeća brodogradnja bila je važna gospodarska grana u Malom Lošinju, a isticale su se obitelji Katarinić, Jerolimić, Martinolić, Kozulić, Nikolić, Skopinić, Premuda.Pronalaskom parnog stroja dolazi do stagnacije razvoja, a pojavom bolesti vinove loze - peronospore dolazi do raseljavanja stanovništva.
Gospodarstvo - Sunčana uvala, jedna od turističkih oznaka Malog Lošinja.
Najvažnije gospodarske grane su turizam, brodogradnja i ribarstvo. Na otoku djeluje i niz manjih obrta - pratećih djelatnosti koje su u funkciji razvitka i cjelogodišnjeg života na otoku. Sa uspjehom posluju brojni građevnski obrti, tegovine, servisi i ostale djelatnosto bez kojih bi život na otoku bio nemoguć
Hoteli u Malom Lošinju: Apoksiomen, Ana, Alhambra, Aurora, Bellevue, Kredo, Mare Mare, Vespera, Favorita, Margarita
Kampovi u Malom Lošinju: Čikat, Kredo i Poljana.
  

 

¸
Copyright © 2008-2010
Sva prava pridržana.